Trăim într-o era FAST(Ă). Ne dorim “fast” internet, mâncăm “fast food” și alegem “fast-diets”. Industrializarea alimentară a dus la scăderea calității mâncărurilor, iar organismele noastre sunt în incapacitatea de a-și procura nutrienții necesari. Cât la sută suntem ceea ce mâncăm?
Această evoluție globală a produs de fapt o involuție salutară, conducând la apariția pacienților din ce în ce mai tineri cu valori modificate ale profilului lipidic, care sunt corelate sau nu cu indicele de masă corporală.
Experiențele culinare ,,fast’’ sau ,,a la carte’’ sunt umbrite atunci când într-o zi analizele de laborator sunt modificate. Dintre toți indicatorii de laborator, cel mai frecvent sunt modificate colesterolul și trigliceridele.
Alimentația necorespunzătoare și sedentarismul sunt principalii vinovați pentru un colesterol crescut, însă uneori există și o predispoziție genetică de hipercolesterolemie familială, care se regăsește însă doar la 1 din 250 de adulți, fiind caracterizată de mutații în genele LDL colesterolului, supranumit și ,,colesterol rău’’.
Aceste grăsimi în exces pe care le introducem în organism alături de alte celule care se află în mod normal pe vasele de sânge conduc la îngustarea arterelor, care în funcție de severitate pot fi responsabile de apariția unei boli cardiace, neurologice sau arteriale periferice.
Tratamentul medicamentos al hipercolesterolemiei se inițiază doar la indicația medicului cardiolog, după o evaluare amănunțită.
Ce poți face acasă, în schimb?
Inițiază imediat o schimbare a stilului de viață! Alimentația sănătoasă și exercițiile fizice regulate scad valorile colesterolului cu până la 20%!