Deși poate părea mai comod să pierdem vremea în pat, pe canapea, în fotoliu la televizor sau pe scaunul de la calculator, aceste activități nu sunt benefice pentru un stil de viață sănătos mai ales la pacientul cu istoric cardiovascular.
Sedentarismul este o problemă de amploare în secolul XXI. Acum, când tehnologia este atât de ofertantă nu mai simțim nevoia sa ieșim la o plimbare în parc… Sau să mergem cu bicicleta sau să încercăm noi sporturi sau noi experiențe care implică activitatea fizică. Ca să nu mai vorbim de limitarile ce au apărut suplimentar în contextul apariției pandemiei cu Covid 19 și de sentimentul de anxietate și depresie care este din ce în ce mai accentuat.
Totuși si în aceste conditii, putem schimba asta chiar și dacă suntem un pacient cu istoric cardiovascular. Corpul este templul nostru și trebuie să avem mare grijă să nu se prăbușească, mai ales dupa instalarea unei boli cardiovasculare.
Programele de recuperare cardiacă conțin o serie de intervenții asupra stilului de viață cu rol esențial în reabilitarea pacientului cardiovascular.
În cadrul acestora se efectueaza sesiuni personalizate de activitate fizică în care se folosesc diverse exerciții. Acestea vizează creșterea ușoară a pulsului, îmbunătățirea perfuziei tisulare, facilitarea întoarcerii venoase, menținerea unei circulații normale și îmbunătățirea ventilației pulmonare.
Programele de exerciții diferă de la pacient la pacient, în funcție de vârstă, de tipul patologiei și de starea generală. Este important ca programele de exerciții să respecte următoarele criterii fundamentale:
- să fie o ordine anume în care exercițiile se succed,
- un număr de seturi personalizat pentru fiecare pacient (care poate fi crescut, în funcție de evoluție și toleranță),
- o perioadă de repaus între exerciții (parametru deseori subiectiv, corelat cu nivelul de antrenament al pacientului și resimțirea stării de fatigabilitate)
- o variabilitate a programului.
Toate acestea, efectuate sub supravegherea unui kinetoterapeut, vor duce la o îmbunătățire a stării de sănătate si o crestere a calității vieții pacientului cu boală cardiovasculară.