Povestea pandemiei Covid nu este doar despre oamenii care trăiesc sau mor. Este de asemenea, despre oamenii care își revin încet, încet, cu pași mici și nesiguri.
Este, totodată, despre micile victorii: despre bucuria de a respira fără ajutorul unui ventilator, despre nerăbdarea de a reveni alături de familie, despre speranța că momentul deprinderii de ventilația asistată, este de fapt finalul luptei contra acestui virus.
În realitate, de cele mai multe ori, acesta este doar începutul unei lungi călătorii. Călătorie care implică un proces multidisciplinar de reabilitare: reabilitare psihologică, fizică, cardio-respiratorie.
Dincolo de afectarea organică pe care o implică această infectie virală, există, tot atât de important, o afectare psihologică a acestor pacienți, deearece tot acest parcurs de la diagnostic până la externare, dar și dincolo de externare este unul traumatizant.
Pacienții cu formă ușoară de boală sunt mai puțin afectați la nivel psihologic de această afecțiune?
Nu. Conform studiilor realizate de profesorul Harrison, de la Oxford, nu există diferențe semnificative între pacientii cu depresie, anxietate, indiferent daca au trecut prin forma ușoară, daca au fost internați, sau chiar ventilați în terapie intensivă.
Dar ce explicație ar putea exista pentru ca oamenii cu forma ușoară, chiar și cei asimptomatici să dezvolte sindrom depresiv? Depinde de tiparul psihologic al fiecărui pacient?
Explicația merge dincolo de tiparul psihologic. Este vorba mai degrabă despre impactul pe care îl are asupra pacientului certitudinea că are Covid, necesitatea de a se izola și toate angoasele legate de incertitudinea viitorului.
Post infecție Covid există o terapie de urmat?
Există un complex de terapii. Pe de o parte, este necesară reabilitarea cardiorespiratorie, reabilitarea fizică. Pe de altă parte, la fel de importantă este recuperarea psihologică.
La ce vă referiți când spuneți reabilitare fizică?
Sedentarismul prelungit pe care îl implică aceasta afecțiune debilitantă, duce de foarte multe ori, la o scădere a toleranței la efort. Pacienții vor urma un program de recuperare fizică, sub îndrumarea unor fizioterapeuți specializați în această afecțiune.
Dar reabilitarea respiratorie ce presupune mai exact?
Exercițiile de respirație ajută la ameliorarea dispneei, depresiei sau anxietății. Fizioterapeuții vor ghida aceste sesiuni de exerciții de respirație, astfel încât respirația să fie cât mai eficientă.
Toți pacienții covid pozitivi pot urma aceste sesiuni?
Nu. La pacienții cu forme severe, instabili, aceste sesiuni nu sunt recomandate, având în vedere capacitatea redusă a acestora de a putea respira fără ventilație asistată.
Aceste sesiuni pot fi inițiate în spital?
Da, este chiar recomandat să se inițieze în spital.
Dar recuperarea cardiorespiratorie ce implică mai exact? Este similară cu recuperarea cardiacă clasică?
Exercițiile sunt similare, dar diferă foate mult intensitatea acestora.
Diferă funcție de…?
Funcție de condiția clinică a pacientului.
Dar există niste parametrii clari care pot ghida tot acest proces de reabilitare? Sau este mai mult unul orientativ, ghidându-se doar după experiența anterioară cu ceilalți pacienți?
Da, există niste parametri care orienteaza tot acest proces, astfel încât, rezultatele să fie cât mai vizibile.
Nu este un tipar comun, fiecare proces este individualizat. Aici intervine rolul testului de efort cardiopulmonar.
Test de efort cardiopulmonar?
Da. Acesta este o investigație ce presupune efort fizic realizat pe banda de alergare/bicicleta medicinală, în timp ce sunt monitorizați parametrii respiratori și cardiaci (saturația oxigenului, pulsul, tensiunea, simptomele respiratorii, cardiace, sau musculare). În functie de acestea, ulterior este creat un program individualizat.
M-ați convins să urmez acest traseu. Efectuez testul de efort cardio-pulmonar și se stabilește intensitatea optimă a exercițiilor. Ce urmează? Sunt singur în acest process?
NU. Echipa de recuperare cardiacă vă va fi alaturi în toata aceasta perioadă, pas cu pas. Fiecare sesiune de exerciții va fi ghidată de medicul dumneavoastră.
Mai mult, în prezent este tot mai dezvoltată o nouă ramură, telereabilitarea, astfel încât chiar daca nu la spital, nu într-un centru de recuperare cardiacă, ci în fața unui ecran, veți primi indicațiile necesare pentru tot acest program de recuperare.
BIBLIOGRAFIE
- Paul Harrison.Largest study to date suggests link between COVID 19-infection and subsequent mental health and neurological conditions.National Institute for Health Research(NIHR) Oxford Health Biomedical Research Centre.The Lancet Psychiatry.2021.
- Ravi Chose, DO; Jeffrey Kolominski, MD; Mahmoud AL Rifai, MD, MPH;Jaideep Patel, MD, FACC; Michael D.Shapiro, DO, FACC. Cardiac rehabilitation and Implications During the Covid 19-era. Jan 04, 2021.
- Matthias Hermann, MD, Anna-Maria Pekacka-Egli, Marc Spielmanns,MD.Fesability and Efficacy of Cardiopulmonary Rehabilitation following COVID 19.Jul 22, 2020.
Photo credit JennaWagner