Palpitațiile reprezintă percepția conștientă a bătăilor inimii, regulate sau neregulate, a unor bătăi în plus sau în minus sau senzația de accelerare a ritmului inimii, care poate avea durată variabilă, de la câteva secunde, la câteva minute. Manifestările pot apărea în repaus sau pot fi declanșate de efortul fizic sau de situațiile stresante. În majoritatea dintre cazuri, palpitațiile sunt ocazionale, trecătoare și nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Ele se pot asocia cu o stare de amețeală sau de slăbiciune, anxietate, durere în piept, senzație de sufocare sau chiar cu un episode de pierdere a stării de conștiență.
De ce apar palpitațiile?
Există multiple cauze pentru care pot apărea palpitațiile. Majoritatea episoadelor de palpitații sunt determinate de o patologie non-cardiacă, precum dereglarea glandei tiroide- hipertiroidismul, dezechilibrul in metabolismul zahărului din sânge- hipoglicemia, în stările de deshidratare sau în cele cu scăderea hemoglobinei -anemia sau chiar în starea febrilă (peste 38°C) asociată infecțiilor sau inflamațiilor. Există și situații când sunt determinate de o patologie cardiacă, precum tulburările de ritm ale inimii, boli ale valvelor cardiace, cardiomiopatia hipertrofica- o patologie în care pereții inimii se îngroașă disproporționat, insuficiența cardiacă- tulburare a inimii când nu se mai pompează sângele eficient în corp. Uneori pot fi incriminate și unele medicamente, precum antiasmaticele, antihistaminicele, antibioticele sau antidepresivele.
Conduita?
Este extrem de important să se cunoască faptul că dacă palpitațiile sunt asociate cu durerea în piept sau cu dificultatea severă în respirație, situația este o urgență medicală și trebuie să sunați la 112. Palpitațiile apar în aceste situații amenințătoare de viață. De altfel este necesar să vă adresați unui medic cardiolog pentru investigații atunci când palpitațiile au o durată mare și se asociază cu senzația de amețeală și transpirații sau chiar cu pierderea stării de conștiență, când sunt frecvente sau se agravează în timp, în ceea ce privește durata, intensitatea sau frecvența lor, atunci când vă este teamă de reapariția lor și cel mai important, atunci când aveți antecedente de boli cardiace.
Educația persoanelor cu palpitații
Trebuie identificată cauza palpitațiilor și pentru asta, medicul dumneavoastră cardiolog vă va face un examen clinic obiectiv complet, analize de laborator pentru a evalua eventualele dezechilibre hidroelectrolitice, valorile hormonilor tiroidieni, gradul de solicitare a inimii, o electrocardiogramă pentru a putea încadra durerea în piept, și se vor putea continua investigațiile, în funcție de caz, cu monitorizarea Holter ECG/24h pentru a evidenția eventualele tulburări de ritm nesurprinse pe ECG-ul inițial, cu o ecocardiografie pentru a evalua funcția de pompă a inimii și a evalua pereții și valvele cardiace, cu un test de efort cardiac pentru a analiza comportamentul inimii în situațiile în care este solicitată mai mult, o coronarografie pentru evidențierea eventualelor îngustări ale arterelor coronare sau cu un studiu electrofiziologic pentru a identifica și trata eventualele tulburări electrice care pot determina simptomatologia inițială.
Autor: Dr. Narcisa Lazăr