Conform Organizației Mondiale a Sănătății (WHO), bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial, fiind responsabile de aproximativ 17,9 milioane de decese în fiecare an.
Pe lângă terapia farmacologică prescrisă de medicul cardiolog, pacienții pot beneficia de o serie de produse vegetale (plante, frunze, rădăcini, semințe) care pot ameliora starea de sănătate și pot influența pozitiv efectul medicației.
Fitoterapia reprezintă o terapie naturală care utilizează drept principale instrumente plantele atât sub formă proaspătă, cât și uscată, preparate în moduri variate, pentru echilibrarea unor tulburări apărute în organism. Este foarte important să nu pierdeți din vedere faptul că medicamentele interacționează cu anumite substanțe active prezente în anumite componente ale plantelor, deci este necesară consultarea cu medicul curant înainte de a începe utilizarea acestor preparate.
Produsele vegetale utilizate în terapia afecțiunilor cardiovasculare trebuie să conțină principii active (anumite substanțe) cu efect benefic asupra sistemului cardiocirculator. Printre acestea, enumerăm:
- Acțiune antiaritmică (scade frecvența batailor neregulate sau împiedică apariția acestora)
- Acțiune cardiotonică (efect stimulator la nivelul inimii)
- Acțiune antihipertensivă (scade nivelul tensiunii arteriale)
- Acțiune hipolipemiantă (scade nivelul lipidelor serice) și hipoglicemiantă (scade nivelul glucozei serice)
- Acțiune diuretică (efect de eliminare a lichidelor în exces)
- Acțiune vasoprotectoare și venoprotectoare (efect de protecție asupra vaselor de sânge și a venelor)
Antihipertensive
Vâscul (Visci Stipites) prin substanțele conținute, are acțiune antihipertensivă, vasodilatatoare (dilată vasele/crește diametrul vaselor), bradicardizantă (scade frecvența cardiacă).
Se poate consuma sub formă de ceai, prin realizarea unei infuzii din 1-2g produs mărunțit/150 ml apă fierbinte, de două ori pe zi. Se poate realiza un macerat timp de 8-12 ore, de două ori pe zi (două căni/zi), iar efectul antihipertensiv este maxim după 3-4 zile.
Odată începută administrarea produsului vegetal (ceai, tinctură, extracte hidroalcoolice) este necesar controlul periodic al tensiunii arteriale.
Păducelul are acțiune antihipertensivă, coronarodilatatoare (crește diametrul arterelor care irigă mușchiul cardiac), antioxidantă cu scăderea LDL-colesterolului (colesterolul
“rău”) și depunerea acestuia pe peretele vascular. Se poate administra sub formă de decoct timp de 10 minute sau infuzie, timp de 30 de minute.
Produsul gemoterapic din mlădițe de măslin are efect antihipertensiv, iar frunzele de măslin (Oleae folium) au efect antioxidant, vasodilatator, antiinflamator, hipolipemiant și hipoglicemiant și efect de inhibare a agregării plachetare (etapă în coagularea sângelui).
Extractul de afine are acțiune coronarodilatatoare ușoară, diuretică, cu efect benefic în cazul hipertensiunii arteriale. Totuși, se impune prudență la asocierea cu antiagregante plachetare sau anticoagulante din cauza creșterii riscului de hemoragii, mai ales în cazul utilizării unor doze foarte mari.
Usturoiul (Alli sativi bulbus) prezintă acțiune hipocolesterolemiantă, antioxidantă – scade valorile colesterolului total, a LDL-colesterolului și crește valorile HDL-colesterolului; acțiune antihipertensivă prin efectul vasodilatator și acțiune antiagregantă plachetară care oferă protecție cardiovasculară. Este contraindicat în tratamentul cu antiagregante plachetare, anticoagulante orale și antihipertensive.
Uleiurile vegetale bogate în acid linolenic (ulei de cânepă, ulei de in, ulei de krill, ulei de pește oceanic) au acțiune antiaritmică, vasoprotectoare, antitrombotică, antiaterogenă.
Dintre produsele vegetale cu acțiune antihipertensivă, mai amintim: roinița, hameiul, valeriana, sunătoarea, coada-calului.
Hipocolesterolemiante
Ghimbirul, pe lângă acțiunea antivomitivă și de stimulare a secrețiilor gastrice, are și acțiune hipocolesterolemiantă, antiagregantă plachetară și antiinflamatoare, cu rol cardioprotector important.
Drojdia de orez roșu se bucură de popularitate în ultima vreme, datorită efectului de scădere marcată a colesterolului total. Acest produs vegetal este folosit de secole în medicina tradițională chinezească și conține anumiți compuși naturali (monacolină K) cu efecte de normalizare a colesterolului și inhibare a mecanismelor care produc LDL-colesterolul, dovedite și susținute științific. Totuși, este important să vă consultați cu medicul cardiolog în vederea administrării acestui produs vegetal în diverse preparate farmaceutice, deoarece există contraindicații cu privire la anumite patologii, dar și interacțiuni între diverse medicamente cu apariția unor potențiale efecte toxice.
Alte surse vegetale cu efecte hipocolesterolemiante: curcuma, muștarul alb, frunze de măslin, cicoare, alge, ulei de tărâțe de orez, ulei de luminița nopții, păpădie, semințe de grepfruit (prudență în asocierea cu alte medicamente!), afine, soc, cireșe, mure, zmeură, păducel, acerola, fructe de acai.
Diuretice
Produsele vegetale cu acțiune diuretică au rolul de a elimina excesul de apă și sare în anumite stări patologice. Pe lângă acesta, se pare ca exercită și un efect de protecție la nivelul rinichiului, mai ales în cazul existenței hipertensiunii arteriale.
Dintre aceste produse vegetale, amintim: mătasea de porumb și codițele de cireșe care stimulează producerea și eliminarea de urină, a sodiului și potasiului, dar susțin și un efect de scădere a tensiunii arteriale.
Vaso/venoprotectoare
Afecțiunile vaselor de sânge cuprind atât modificări la nivelul arterelor, cât și la nivelul venelor și capilarelor. Anumiți compuși din produsele vegetale au efecte protectoare asupra vaselor de sânge, fie în cazul prevenirii unor potențiale modificări, fie în momentul existenței acestora pentru a evita complicațiile ulterioare.
Dintre produsele vegetale cu efecte protectoare asupra vaselor de sânge, enumerăm: citrice, semințe de castan sălbatic, fructe de Acerola, sulfină, afine.
Indicații:
- Ateroscleroza – îngroșarea arterelor datorită depunerilor de ateroame (plăci lipidice) în peretele vascular
- Arterita – inflamații ale arterelor
- Flebita – inflamația venelor
- Tromboflebita – inflamații ale venelor și formarea de cheaguri de sânge în vene
- Varicele – dilatarea venelor, însoțită de tulburări circulatorii care pot duce la atrofii musculare, ulcerații ale gambelor, edeme cronice masive (picioare „de elefant”)
- Insuficiență venoasă cronică – afectarea întoarcerii venoase a sângelui de la nivelul picioarelor înapoi spre inimă
- Hemoroizi – vene dilatate de la nivelul rectului și anusului
- Hematoame – acumulare de sânge închistat în afara vaselor de sânge, provocată de o boală sau traumă, inclusiv o rană, prin ruperea spontană sau traumatică a vaselor capilare
- Fragilitate capilară
- Epistaxis – sângerarea nazală
Este foarte important să comunicați cu medicul dumneavoastră în cazul în care doriți să utilizați diferite extracte ale produselor vegetale discutate anterior, deoarece de multe ori poate exista toxicitate în urma interacțiunilor dintre compușii activi. Totodată, este recomandată monitorizarea parametrilor vitali (frecvență cardiacă, tensiune arterială), cât și a analizelor de sânge odată ce începeți administrarea produselor vegetale.
Bibliografie:
- Cardiovascular diseases. (n.d.). Retrieved February 27, 2023, from https://www.who.int/health-topics/cardiovascular-diseases#tab=tab_1
- Cicero, A. F. G., & Colletti, A. (2016). Combinations of phytomedicines with different lipid lowering activity for dyslipidemia management: The available clinical data. Phytomedicine : International Journal of Phytotherapy and Phytopharmacology, 23(11), 1113–1118. https://doi.org/10.1016/J.PHYMED.2015.10.011
- Cicero, A. F. G., Fogacci, F., & Banach, M. (2019). Red Yeast Rice for Hypercholesterolemia. Methodist DeBakey Cardiovascular Journal, 15(3), 192–199. https://doi.org/10.14797/MDCJ-15-3-192
- Cicero, A. F. G., Fogacci, F., & Zambon, A. (2021). Red Yeast Rice for Hypercholesterolemia: JACC Focus Seminar. Journal of the American College of Cardiology, 77(5), 620–628. https://doi.org/10.1016/J.JACC.2020.11.056
- Heinz, T., Schuchardt, J. P., Möller, K., Hadji, P., & Hahn, A. (2016). Low daily dose of 3 mg monacolin K from RYR reduces the concentration of LDL-C in a randomized, placebo-controlled intervention. Nutrition Research (New York, N.Y.), 36(10), 1162–1170. https://doi.org/10.1016/J.NUTRES.2016.07.005
- Minamizuka, T., Koshizaka, M., Shoji, M., Yamaga, M., Hayashi, A., Ide, K., Ide, S., Kitamoto, T., Sakamoto, K., Hattori, A., Ishikawa, T., Kobayashi, J., Maezawa, Y., Kobayashi, K., Takemoto, M., Inagaki, M., Endo, A., & Yokote, K. (2021). Low dose red yeast rice with monacolin K lowers LDL cholesterol and blood pressure in Japanese with mild dyslipidemia: A multicenter, randomized trial. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, 30(3), 424–435. https://doi.org/10.6133/APJCN.202109_30(3).0009
- Zhang, H., Tang, Y., Zhang, Y., Zhang, S., Qu, J., Wang, X., Kong, R., Han, C., & Liu, Z. (2015). Fucoxanthin: A Promising Medicinal and Nutritional Ingredient. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2015. https://doi.org/10.1155/2015/723515
Autor: Kinetoterapeut Gabriel Olteanu
Photo credit 13Smile