Ateroscleroza
Ateroscleroza coronariană reprezintă acumularea de plăci de grăsime pe pereții arterelor care hrănesc inima, ce pot duce la obstrucții, astfel împiedicând fluxul sanguin normal. Această afecțiune este adesea asimptomatică până la apariția unor complicații grave, cum ar fi infarctul miocardic acut.
Ce este scorul de calciu coronarian și de ce este important?
Scorul de calciu coronarian, cunoscut și sub numele de Scor Agatston este o metodă non-invazivă care utilizează tomografia computerizată, pentru a evalua cantitatea de calciu depusă pe arterele coronare. Calcificările reprezintă un semn al aterosclerozei avansate și pot oferi informații despre gradul de obstrucție a vaselor de sânge. Deoarece calciul are capacitatea de a absorbi într-o măsură mai mare razele X decât țesuturile înconjurătoare, acest fenomen permite identificarea și evaluarea calcificărilor, furnizând detalii despre sănătatea vaselor de sânge.
În contextul actual, în care bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces la nivel mondial, acest test devine un instrument foarte important pentru identificarea și gestionarea riscului cardiovascular al pacienților. Implementarea măsurilor preventive și personalizarea tratamentului, bazate pe rezultatele scorului de calciu coronarian, includ schimbări în stilul de viață, administrarea de medicamente și în unele cazuri intervenții specifice invazive.
Cine ar trebui să facă această investigație?
Scorul de calciu coronarian este recomandat în special pentru:
- Screening-ul pacienților fără simptome dar cu factori de risc: bărbații peste 40 de ani și femeile peste 50 de ani, persoane cu dislipidemie, diabet, hipertensiune, obezitate, sedentarism sau fumători.
- Pacienții cu antecedente familiale de boli cardiovasculare.
- Stabilirea prognosticului bolii coronariene la pacienți deja diagnosticați cu boală coronariană.
- Stabilirea oportunității de implantare de valvă cardiacă percutană (minim invaziv- TAVI)
Nu este recomandat acest test pentru:
- Persoanele cu risc cardiovascular foarte scăzut sau foarte ridicat.
- Persoanele care au suferit deja un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral.
- Femeile gravide sau persoanele care trebuie să evite radiațiile.
Interpretarea rezultatelor
Rezultatele scorului de calciu pot varia de la 0 (fără risc) la peste 400 (risc foarte crescut de evenimente cardiovasculare majore). Un scor mai mare indică o probabilitate mai mare de a dezvolta un eveniment coronarian major în viitorul apropiat și este clasificat astfel:
- Scor de 0: Risc minim de evenimente cardiovasculare majore.
- Scor 1-99: Incărcatură de plăci de colesterol redusă – risc scăzut.
- Scor 100-399: Incărcatură de plăci de colesterol moderată – risc moderat.
- Scor peste 400: Incărcatură de plăci de colesterol crescută – calcificări importante – risc foarte crescut.
Rolul medicului cardiolog
Recomandarea pentru efectuarea scorului de calciu coronarian vine de la medicul cardiolog, care evaluează riscul cardiovascular al pacientului pe baza datelor demografice, a istoricului familial, a stilului de viață și a analizelor de laborator. Medicul decide când și dacă este util acest test pentru fiecare pacient în parte.
Prevenția salvează vieți
Deși scorul de calciu coronarian nu poate prezice cu absolută certitudine riscul de AVC sau infarct miocardic, acesta rămâne un instrument valoros în prevenirea bolilor de inimă. Efectuarea acestui test, la recomandarea medicului dumneavoastră cardiolog, împreuna cu consultațiile regulate la cardiolog, respectarea tratamentului și a indicațiilor medicale, precum și menținerea unui stil de viață sănătos, contribuie la prevenirea evenimentelor cardiovasculare și, implicit, la protejarea sănătății inimii dumneavoastră!
Autor: Dr. Narcisa Lazăr