Fumatul este unul din cei mai mari factori de risc modificabili pentru bolile cardiovasculare, având un impact semnificativ asupra sănătății inimii și a vaselor de sânge. Consumul de tutun afectează atât plămânii, cât și întregul sistem cardiovascular, crescând riscul de boli și complicații precum:
- Ateroscleroza, deoarece fumatul facilitează depunerea depozitelor de colesterol pe pereții arteriali, contribuind la procesul de ateroscleroză. Această acumulare de plăci în artere îngustează lumenul acestora și in timp, crește riscul de blocare a fluxului sanguin către inimă sau alte părți ale corpului, crescând riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral precum și alte complicații grave.
- Hipertensiune arterială prin substanțele chimice din fumul de tutun care determină o creșterea tensiunii arteriale care conduce la alterarea structurii și funcției arterelor.
- Tromboza, pentru că fumatul crește coagulabilitatea sândelui la nivelul vasele de sânge. Tromboza reprezinta o intrerupere a fluxul sanguin către inimă sau către alte organe vitale, printr-un cheag de sânge provocând infarct miocardic, accident vascular cerebral sau embolie pulmonară.
- Disfuncția pereților vaselor de sânge prin substanțele toxice din fumul de tutun care afectează stratul interior al vaselor de sânge, numit endoteliu, determinând disfuncție endotelială. Acest proces poate contribui la inflamație, vasoconstricție și alte procese patologice care predispun la boli cardiovasculare.
Un fenomen pe care il vedem adeseori in clinica noastră este profilul tipic al pacientului cu infarct miocardic acut: pacient tânăr, supraponderal care mai totdeauna este fumător.
Remarcăm astfel importanta fumatului in privința riscului de infarct miocardic acut.
Ce putem face pentru a preveni aceste lucruri?
Cu siguranță că renunțarea la fumat este cea mai eficientă măsură pentru reducerea riscului cardiovascular asociat cu consumul de tutun.
Chiar și după câțiva ani de abstinență, riscul de boli cardiovasculare începe să scadă și se îmbunătățește în timp. În plus, oprirea fumatului aduce și alte beneficii semnificative pentru sănătate, cum ar fi reducerea riscului de cancer, de boli pulmonare și vasculare precum și îmbunătățirea calității vieții.
Renunțarea la fumat și adoptarea unui stil de viață sănătos sunt esențiale pentru prevenirea bolilor cardiovasculare și pentru menținerea unei inimi sănătoase.
Autor: Dr. Dragoș Trache
Bibliografie
- Inoue T. Cigarette Smoking as a Risk Factor of Coronary Artery Disease and its Effects on Platelet Function. Tobacco Induced Diseases. 2004;2(March):27. doi:10.1186/1617-9625-2-1-27.
Photo credit peterschreiber.media