Un pahar de vin roșu pe zi chiar protejează împotriva bolilor de inimă? Există o credință populară legată de faptul ca alcoolul este benefic pentru inimă și vasele de sânge, însă această informație trebuie tratată cu scepticism.
Ce ar trebui să știți înainte să consumați alcool în cinstea sănătății?
Studiile existente la acest moment arătă doar o legătură statistică între consumul mic-moderat de alcool și reducerea riscului de infarct miocardic acut, accident vascular cerebral, diabet zaharat tip 2 și litiaza biliară, precum și a riscului de deces din cauza bolilor cardiovasculare.
Cu toate acestea, este dificil de stabilit o relație de cauzalitate în aceste studii deoarece limitările lor sunt legate de tipologia umană studiată- persoanele care savurează un pahar de vin roșu pe zi au venituri mai mari, ceea ce se asociază cu o educație mai bună și un acces mai mare la alimente sănătoase (ulei de măsline, semințe, carne, lactate și brânzeturi cu conținut redus de grăsimi) și la informații legate de sănătate, fac mai mult sport și nu fumează.
Există și efecte îngrijorătoate ale alcoolului asupra sănătății, descoperite în aceste studii, care arată că orice cantitate de alcool consumată crește riscul de cancer.
Ce însemnă de fapt consumul mic-moderat de alcool?
Consumul moderat de alcool este definit ca fiind maximum 1 băutură (echivalentul a unui pahar de vin) sau 12,5 g de alcool pe zi pentru femei și 2 băuturi sau 25 g de alcool pe zi pentru bărbați.
Cantitățile standard variază datorită faptului că efectele alcoolului depind de modul în care corpul absoarbe și descompune alcoolul, acesta fiind influențat de etnie, înălțime, greutate, gen și vârstă [1].
Se recomandă totuși alcoolul pentru sănătatea inimii?
Există unele dovezi care sugerează că alcoolul consumat în cantități moderate poate crește ușor nivelul de colesterol bun – HDL și poate îmbunătăți funcția pereților vaselor de sânge. De asemenea, vinul roșu ar putea proteja inima datorită efectului său antioxidant și a capacității de reducere a vâscozității sângelui.
Aceste informații nu trebuie să vă determine să deschideți o sticlă de vin pentru a beneficia de aceste avantaje.
Exercițiile fizice pot crește nivelul de colesterol HDL, iar antioxidanții se găsesc în alte alimente, cum ar fi fructele, legumele și sucul de struguri.
Consumul excesiv de alcool îmbolnăvește
Fiecare 10g de alcool consumat pe zi crește riscul de hipertensiune arterială cu 6%, această boală fiind un factor de risc foarte important pentru bolile cardiace și cerebrovasculare. La fiecare 12g de alcool consumat pe zi crește riscul de fibrilație atrială, cu 8%. Aceasta este o tulburare a ritmului cardiac care de multe ori conduce la accident vascular cerebral [2, 3, 4].
Consumul excesiv de alcool poate duce la obezitate, prin aportul mare de calorii asociat (1 g de alcool aduce 7 calorii). De asemenea, poate contribui la dezvoltarea cardiomiopatiei dilatative, o afecțiune în care mușchiul inimii se îmbolnăvește, iar funcția de pompă a inimii scade [5].
Cine ar trebui sa evite în totalitate alcoolul?
Femeile gravide si pacienții care suferă de insuficiență cardiacă sau de anomalii ale ritmului cardiac, precum fibrilația atrială sau flutter-ul atrial nu trebuie să consume deloc alcool.
În final, concluzia este una pe care mulți deja o cunoaștem: dacă alegeți să consumați alcool, este esențial să fiți precauți, responsabili și să acordați o atenție deosebită moderației!
Autor Dr. Narcisa Lazăr
Bibliografie
1. National Health and Medical Research Council. Australian Guidelines to Reduce Health Risks from Drinking Alcohol. Canberra: Commonwealth of Australia; 2020.
2. Liu F, Liu Y, Sun X et al. Race- and sex-specific association between alcohol consumption and hypertension in 22 cohort studies: A systematic review and meta-analysis. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2020;30(8):1249-59.
3. Tasnim S, Tang C, Musini VM et al. Effect of alcohol on blood pressure. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2020.
4. Levesque C, Sanger N, Edalati H et al. Update of Canada’s Low-Risk Alcohol Drinking Guidelines: Evidence review technical report. Ottawa, Ontario: Canadian Centre on Substance Use and Addiction; 2022.
5. Takahashi Y, Nitta J, Kobori A et al. Alcohol Consumption Reduction and Clinical Outcomes of Catheter Ablation for Atrial Fibrillation. Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology. 2021;14(6):e009770.
Imaginea a fost creată cu ajutorul DALL·E