Persoanele cu boli cardiace necesită activitate fizică regulată poate mai mult decât persoanele sănătoase. Studiile arată că persoanele care încep un program de activități fizice regulate și își schimbă stilul de viață într-un mod sănătos în urma unui infarct de miocard trăiesc mai mult și au o calitate mai bună a vieții decât cei care nu o fac. Fără activitate fizică regulată, corpul își pierde încet-încet puterea și capacitatea de a funcționa, funcționarea fiind periclitată de boala deja instalată.

Activitatea fizică constă în tot ceea ce vă face să vă mișcați corpul și să ardeți calorii, cum ar fi urcatul pe scări, mersul pe jos sau sporturi. Activitatea fizică devine regulată sau planificată atunci când este organizată într-un program consistent și continuu. În afara de programul dvs. de activitate fizică regulată, puteți adauga mai multa activitate fizică în timpul zilei, făcând activități cum ar fi treburile de uz casnic, jocul cu copii și animalele de companie.

Acest program de activitate fizică combină exerciții care vă ajută inimă (exerciții aerobice), cum ar fi mersul pe jos în ritm rapid, jogging, înot sau ciclism, cu exerciții de forță și de întindere, pentru rezistență generală și flexibilitate.

Întrebați medicul dumneavoastră când puteți începe un program de activitate fizică. Medicul vă poate ajuta să găsiți un program potrivit nevoilor și condiției fizice, și vă poate îndruma către un program avizat de recuperare cardiacă. De asemenea, este posibil să aveți nevoie de un test de efort fizic înainte de a relua activitatea fizică.

Medicul dvs. vă poate spune ce simptome să urmăriți în timpul activității fizice.

Care este legătura dintre activitatea fizică și sănătate?

Chiar și cu factori de risc pentru bolile cardiace, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul sau colesterolul ridicat, persoanele care se bucură de activitate fizică regulată au rate de mortalitate mai mici decât persoanele care nu au factori de risc dar nu sunt activi fizic. Mai mult, persoanele cu afecțiuni cardiace care au o condiție fizică bună trăiesc mai mult timp și au mai puține atacuri de cord decât pacienții cardiaci care nu au o condiție fizică bună. Faptele sunt clare: activitatea fizică regulată aduce beneficii persoanelor care suferă de boli de inimă, precum și celor care nu au.

Activitatea fizică regulată ajută la:

  • Scăderea tensiunii arteriale
  • Reducerea colesterolul "rău"
  • Îmbunătățirea glicemiei
  • Reducerea stresului
  • Controlul greutății corporale
  • Îmbunătățirea calității somnului și reducerea timpul necesar pentru a adormi
  • Îmbunătățirea memoriei și reducerea riscului de demență și depresie
  • Creșterea stimei de sine

Activitatea fizică pentru sănătatea inimii

Activitățile fizice care implică o mișcare ritmică constantă a picioarelor și a brațelor se numesc exerciții "aerobe" și sunt deosebit de bune pentru inimă. Exemplele includ mersul pe jos, alergatul, înotul, mersul pe bicicletă și dansul. Exercițiul aerobic regulat condiționează inima să pompeze sânge întregului corp.

Adulții cu afecțiuni cronice sau cu dizabilități ar trebui să beneficieze de o activitate fizică regulată în funcție de abilitățile lor și ar trebui să evite inactivitatea. Recomandările pentru activitate fizică sunt de până la cel puțin 150 de minute (2 ore și 30 de minute) de activitate aerobă cu intensitate moderată sau 75 de minute (1 oră și 15 minute) cu activitate intensă (sau o combinație echivalentă) săptămânal. Preferabil, activitatea ar trebui să se întindă pe parcursul săptămânii.

Dezvoltarea unui plan de activitate fizică

Colaborați cu medicul dvs. pentru a obține un plan de activitate fizică care să funcționeze pentru nevoile și abilitățile dumneavoastră. Medicul vă va spune ce activități trebuie evitate și ce semne și simptome să monitorizați. Semnele de avertizare că vă antrenați prea tare pot include:

  • Angină: senzație de arsură, presiune, greutate sau senzație de strângere sub piept, care se poate răspândi pe brațul stâng sau pe umăr, pe spate, pe gât sau pe maxilar.
  • Senzație de amețeală sau confuzie.
  • Senzație de oboseală extremă după activitatea fizică.
  • Tulburare neobișnuită sau extremă de respirație.
  • Bătăi ale inimii rapide sau neuniforme.

Pentru a rămâne sănătoși și pentru a continua să faceți lucrurile care vă fac placere, experții în sănătate recomandă includerea tuturor celor trei tipuri de activități fizice:

  • Exerciții aerobice pentru a vă întări și pentru a vă menține inima sănătoasă.
  • Exerciții de forță pentru a menține mușchii corpului în stare bună și pentru a vă ajuta să aveți un echilibru bun.
  • Exerciții de întindere pentru menținerea flexibilității mușchilor.

Încălzirea și răcirea

Înainte de a începe și după ce terminați activitățile aerobice sau de forță, mergeți încet timp de cinci până la 10 minute. Încălzirea și răcirea permit o creștere treptată a ritmului cardiac și a respirației la începutul antrenamentului, precum și o scădere treptată la sfârșit. După un antrenament, faceți întinderi pentru a contribui la îmbunătățirea flexibilității.

TOP