Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces la nivel mondial. Sunt, de asemenea, o cauză majoră a dizabilităților. Există multe lucruri care vă pot crește riscul de boli cardiovasculare - se numesc factori de risc. Unii dintre ei nu pot fi controlați, dar există mulți pe care îi puteți controla. Cunoașterea factorilor de risc și combaterea acestora poate reduce riscul de boli cardiovasculare.

Care sunt factorii de risc pentru bolile cardiovasculare care nu pot fi schimbați?

  • Istoricul familial- Aveți un risc mai mare dacă aveți un membru apropiat al familiei care suferă de boli cardiovasculare de la o vârstă fragedă
  • Vârsta- Riscul de apariție a bolilor de inimă crește odată cu înaintarea în vârstă. Bărbații în vârstă de 45 de ani și peste, iar femeile în vârstă de 55 de ani și peste, au un risc mai mare
  • Sexul- Unii factori de risc pot influența riscul bolilor cardiovasculare diferit la femei decât la bărbați. De exemplu, estrogenul oferă femeilor protecție împotriva bolilor cardiovasculare, dar diabetul ridică mai mult riscul bolilor la femei decât la barbați
  • Naționalitatea sau etnia- Anumite grupuri populaționale au riscuri mai mari decât altele. Afro-americanii au mai multe șanse decât albii să sufere de boli cardiovasculare, în timp ce americanii hispanici sunt mai puțin susceptibili

Ce puteți face pentru a vă reduce riscul de boli cardiovasculare?

Din fericire, există multe lucruri pe care le puteți face pentru a reduce șansele de a vă îmbolnăvi de inimă:

Tensiunea arterială crescută este un factor major de risc pentru bolile de inimă. Este important ca tensiunea arterială să fie verificată în mod regulat - cel puțin o dată pe an pentru majoritatea adulților și, mai des, dacă aveți hipertensiune arterială.

Luați măsuri, inclusiv modificarea stilului de viață, pentru a preveni sau a controla tensiunea arterială astfel încât aceasta să aibă valori sub 140/90mmHg.

Nivelurile ridicate de colesterol vă pot înfunda arterele și vă pot crește riscul de boală coronariană. Modificarea stilului de viață și medicamentele (dacă sunt necesare) vă pot reduce colesterolul.

Trigliceridele sunt un alt tip de grăsime din sânge. Nivelurile ridicate de trigliceride pot crește, de asemenea, riscul de boală coronariană, mai ales la femei.

Dacă sunteți supraponderal sau obez, vă măriți automat riscul de îmbolnăvire a inimii.

Aceasta predispoziție se datorează în principal faptului că acestea sunt legate de alți factori de risc pentru bolile cardiovasculare, incluzând nivelurile ridicate de colesterol din sânge și de trigliceride, hipertensiune arterială și diabet.

Controlul greutății într-un interval al indicelui de masă corporală între 20-25kg/m2 poate reduce aceste riscuri.

Încercați să limitați grăsimile saturate, alimentele bogate în sodiu și zaharurile adăugate.

Mâncați o mulțime de fructe proaspete, legume și cereale integrale. Dieta DASH este un exemplu de plan alimentar care vă poate ajuta să scădeți tensiunea arterială și colesterolul, două lucruri care vă pot reduce riscul de boli cardiovasculare.

Exercițiile fizice au numeroase beneficii pentru starea generală de sănătate, inclusiv întărirea inimii și îmbunătățirea circulației. De asemenea, vă pot ajuta să vă mentineți o greutate normală și să scădeți nivelul de colesterol și tensiunea arterială. Toate acestea vă pot reduce riscul de boli de inimă.

Recomandările medicale sunt de a efectua cel puțin 150 de minute de activitate fizică la o intensitate moderată pe săptămână sau minim 75 de minute de activitate fizică la intensitate mare.

Consumul excesiv de alcool poate crește tensiunea arterială. De asemenea, se adaugă calorii suplimentare, ceea ce conduce la creșterea în greutate. Ambele vă cresc riscul apariției bolilor de inimă.

Bărbații nu ar trebui să consume mai mult de 30 g de alcool pe zi, iar femeile nu ar trebui să consume mai mult de 15 g de alcool (reprezentând un pahar de vin roșu).

Fumatul crește tensiunea arterială și vă crește riscul de a avea un atac de cord sau accident vascular cerebral.

Dacă nu fumați, nu începeți!!!

Dacă sunteți fumător, renunțarea vă va reduce riscul de apariție a bolilor de inimă. Puteți discuta cu medicul dvs. pentru a vă ajuta să găsiți cel mai bun mod de a renunța.

Stresul este legat de bolile de inimă în multe feluri. Poate crește tensiunea arterială. Stresul extrem poate fi un "declanșator" al unui atac de cord. De asemenea, unele metode obișnuite de a face față stresului, cum ar fi supraîncarcarea, consumul excesiv de alcool și fumatul, sunt dăunătoare pentru inimă.

Unele moduri de a vă controla stresul includ exercițiul fizic, ascultarea muzicii, concentrarea asupra ceva calm sau pașnic și meditația.

Diabetul zaharat dublează riscul de apariție a bolii cardiace. Acest lucru se datorează faptului că, de-a lungul timpului, creșterea zahărului din sânge din cauza diabetului vă va deteriora vasele de sânge și nervii care controlează inima și vasele de sânge.

Este important să vă testați pentru diabet și, dacă aveți boala, să o țineți sub control cu valori ale hemoglobinei glicozilate(HbA1c) între 6.5 si 7.5%

Dacă nu dormiți suficient, vă creșteți riscul de hipertensiune arterială, obezitate și diabet. Aceste trei lucruri vă pot ridica riscul de boli de inimă.

Majoritatea adulților au nevoie de 7 până la 9 ore de somn pe noapte. 

TOP